Chile
Chile

Chile

Chile to państwo w Ameryce Południowej, ciągnące się długim pasem na zachodnim wybrzeżu kontynentu nad Oceanem Spokojnym. Stolicą państwa jest Santiago. Graniczy z Peru, Boliwią i Argentyną. Do Chile należą liczne wyspy przybrzeżne i wyspy na otwartym oceanie ( w sumie ok. 3000 tysiące).

Historia

Archeolodzy wskazują na zamieszkanie obszarów Chile już 12 tysięcy lat temu. Tereny były zasiedlone przez liczne plemiona indiańskie, te które zamieszkiwały północne terytorium zostały jednak w ok. VII-VIII wieku objęte kulturą andyjską, a na początku XVI wieku włączone do Imperium Inków. Tereny niedługo później zostały jednak podbite przez Hiszpanów. Chile odzyskało niepodległość w 1810 roku. Specyficzny kształt terytorium kraju, sprawił, iż możemy wyróżnić w państwie aż cztery strefy klimatyczne. Region północny to klimat zwrotnikowy, wybitnie suchy. Zaznacza się tu wyraźny wpływ zimnego Prądu Peruwiańskiego. Na Pustyni Atakama są miejsca, gdzie deszcz nie spadł od ponad 400 lat. Jedynym źródłem wody są tam mgły i rosy. W regionie środkowym panuje klimat podzwrotnikowy morski. Opady dominują w porze zimowej (od maja do lipca). Najcieplejszym miesiącem jest styczeń, najchłodniejszym lipiec. Na południu panuje klimat umiarkowany morski z bardzo wysokimi sumami opadów. Najdalej na południe wysunięte krańce Chile znajdują się w strefie klimatu subpolarnego.

Na końcu świata
Na końcu świata

Na końcu świata

Pełna izolacja

Pod względem geograficznym kraj ten jest niemalże odizolowany : na wschodzie otaczają go niegościnne Andy, na zachodzie Pacyfik, na północy pustynia Atakama, a na południu pustkowia Antarktydy. Izolacja ma jednak swoje zalety, a dla winiarstwa jedną ogromną – brak filoksery – mszyc, bardzo groźnego szkodnika winnic. Chile charakteryzuje duża ilość słońca i sucha, czysta atmosfera. Dzięki temu, a także szczęśliwemu przybyciu w XIX wieku krzewów winorośli, kraj ten stał się cennym źródłem niedrogich, soczystych i niezawodnie dojrzałych win wytwarzanych z najbardziej popularnych czerwonych, a ostatnimi czasy, także białych odmian. Specyficzny klimat oraz znaczne wahania między temperaturami dziennymi, a nocnymi sprawiają, iż owoce chilijskie wykształciły wiele wyjątkowych i wyróżniających je cech – także smakowych.

Vinos Ravanal Limitada
Vinos Ravanal Limitada

Vinos Ravanal Limitada

Bardzo wysoko

W Chile możemy znaleźć aż 13 regionów w których uprawia się winogrona. Winnica z którą pracujemy – Vinos Ravanal Limitada – znajduje się w regionie Colchagua. Uprawia się tam krzewy nawet na wysokości 1000 m n.p.m. Rejon słynie z najmocniej skoncentrowanych wersji merlota w całym Chile.

Gleby w kraju są ogromnie zróżnicowane, nawet w przypadku najmniejszych stref – jak choćby samego regionu Colchagua. Znaleźć tu więc można klasyczne tereny dla merlota (zbudowane z iłu), ale także tereny z gliny, wapienia i piasku oraz kilka areałów wulkanicznych.

Winnica założona w 1936 jest jedną z najstarszych w kraju, a jej scheda przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Połączenie unikatowych warunków naturalnych w regionie, wyjątkowej jakości winogron, starannej ręcznej selekcji, rozsądnego użycia francuskich i amerykańskich dębowych beczek, umiejętnego mieszania owocu, a także filozofii i tradycji rodziny Ravanal, sprawia, iż wina, które oferujemy są bardzo złożone i wyjątkowe.

Caballo Dorado

Caballo Dorado

Wina chilijskie

4 czerwone, 2 białe

Gruzja

Ma również ciekawą historię dotyczącą wina.

Mołdawia

Historia win mołdawskich sięga aż 3000 lat przed Chrystusem.

Wina z Gruzji, Mołdawii i Chile

Informacje zawarte w niniejszym serwisie internetowym są przeznaczone wyłącznie do celów komercyjnych oraz informacyjnych i mogą być wykorzystywane tylko między przedsiębiorstwami zajmującymi się produkcją, obrotem detalicznym i hurtowym napojami alkoholowymi i przeznaczone są wyłącznie dla osób pełnoletnich.